000 > Final Press Release - Green Innovation

Final Press Release

Primul proiect de cercetare în domeniul acoperișurilor verzi extensive desfășurat în România de către compania clujeană SIMACEK Gardening, membră a grupului austriac SIMACEK Facility Management Group. Cercetarea demarată în 2014, a fost finalizată în data de 30 aprilie 2016 și a vizat determinarea cerințelor la care un acoperiș verde extensiv, fiind un înveliș ecologic, trebuie să răspundă în condițiile climatice din țara noastră, respectiv identificarea caracteristicilor straturilor de bază ce compun sistemul de acoperiș verde la particularitățile climatice locale. Activitățile din cadrul proiectului s-au desfășurat atât în România cât și în Norvegia unde SIMACEK a avut doi parteneri din domeniul elementelor de drenaj și a membranelor hidroizolante și din domeniul cercetărilor în bioeconomie.

Proiectul a fost susținut totodată și de proprietarii companiei SIMACEK ”Sustenabilitatea e scrisă cu majuscule la SIMACEK și sunt încântată de faptul că în cadrul SIMACEK România s-a implementat un proiect atât de interesant din acest domeniu” a declarat Ursula Simacek CEO SIMACEK Facility Management Group.

În urma cercetării efectuate cu ajutorul partenerilor noștri din Norvegia am identificat soluția de sistem de acoperiș verde extensiv alcătuit din dren validat pentru condițiile climatice din România, din substrat de creștere cu un mix de componente locale care împreună să ajute la dezvoltarea cât mai armonioasă a speciilor de Sedum indigene. În viitor urmărim să certificăm rezultatele studiului realizat sub forma unui produs, adresându-ne în principal dezvoltatorilor imobiliari din domeniul industrial, commercial și rezidențial dar și beneficiarilor finali interesați în a obține mai multe suprafețe verzi în orașele aglomerate. Acest produs se va putea folosi cu success în țară deoarece încă din faza de cercetare am avut grijă să selecționăm vegetația care se dezvoltă cel mai bine în condiții întâlnite pe acoperișuri din Cluj-Napoca, București, Baia Mare, Timișoara, Constanța bazându-ne pe experiența și datele colectate din teren  de-a lungul ultimilor 6 ani activitate în acest domeniu”, a afirmat  ing. Karácsonyi Noémi, CEO SIMACEK Gardening și managerul proiectului.

Implementarea sistemelor de acoperișuri verzi aduce comunităților din aglomerările urbane numeroase beneficii, atât ecologice dar și economice. ”Alegerea unui acoperiș verde extensiv în accepțiunea noastră este determinată în principal de reconversia spațiul construit într-un spațiu verde, natural și ecologic. Mai mult, un acoperiș verde extensiv ajută la  captarea și reținerea apelor pluviale de pe acoperiș reducând astfel supraîncărcarea sistemului de canalizare. De asemenea, succesiunea de straturi din sistemul de acoperiș verde extensiv ajută la îmbunătățirea eficienței termice a clădirii”, a explicat CEO SIMACEK Gardening.

Cercetarea noastră derulată pe parcursul celor doi ani a confirmat caracteristici avantajoase ale celor 3 componente de bază din stratificația sistemului de acoperiș verde extensiv. Substratul deopotrivă cu placa de drenaj și vegetația selectată în proiect au arătat rezultate care contribuie la o retenție crescută a apelor meteorice și respectiv la creșterea de acumulare masei vegetale în cazul speciilor de Sedum fără suplimentarea cantității de apă necesare prin irigare. Mai mult decât atât, cele 3 componente studiate rețin 85% din apa pluvială, iar restul de 15% ajunge în gurile de scurgere cu un decalaj de 4 ore astfel evitându-se supra-aglomerarea sistemului de canalizare în zonele urbane”  Ing. Marina Negura, Director Executiv SIMACEK Gardening, managerul tehnic al proiectului.

Arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România a afirmat că acoperișurile verzi nu sunt o specie exotică în lume, mai mult, sunt țări care impun construcția acestora pe orice terasă. ”Suntem la începutul construirii unei culturi a acoperișurilor verzi la noi, dar în Paris, de exemplu, există impunerea construirii acestor acoperișuri pe orice terasă, iar în alte zone sunt recunoscute drept spații verzi în cadrul proiectelor de construcții. Cred că echilibrul dintre impunere și recompensă, recunoaștere, e cheia stimulării acestei culturi a acoperișurilor verzi. Din punctul meu de vedere ar fi patru factori care ar contribui la nașterea aceste culturi: educația și cercetarea, promovarea acoperișurilor verzi, normarea și acoperirea problematicii tehnice și prezența specialiștilor, care să nu lase această cultură să ajungă în zona derizoriului”, a concluzionat Șerban Țigănaș.

SIMACEK Gardening este o companie clujeană care, din 2010, oferă clienților săi soluții de amenajare și întreținere pentru acoperișuri și terase verzi. De altfel, SIMACEK Gardening a implementat pe piața românească mai multe soluții de acoperișuri verzi, printre beneficiari numărându-se dezvoltatorii Continental Automotive din Timișoara, Beneficiarii de la Promenada Mall din București cu terasa verde japoneză de la etajul 2, dar și dezvoltatorii celui mai nou ansamblu de birouri din Cluj - The Office – clădiri verzi certificate în sistem BREEAM.

Proiectul de cercetare al companiei SIMACEK Gardening, Development of new green product for Romanian market: green roof adapted for local resources and climate conditions,  finanțat în cadrul  domeniului Inovare verde în industria din Romania prin programul Granturi Norvegiene  2009-20014, s-a derulat atât în România (Cluj-Napoca) dar și în Norvegia (Særheim). Alături de SIMACEK, în proiect au fost implicați trei parteneri norvegieni: ISOLA AS – cu experiență în cercetare și dezvoltare în domeniul acoperișurilor verzi și al hidroizolațiilor, NIBIO AS – Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie și Bergknapp – specialiști în lucrări de implementare soluții verzi. De asemenea, oficialitățile norvegiene, prin Innovation Norway Programme au urmărit realizarea și buna îndeplinire a proiectului în România

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 656.229,00 Euro pentru perioada 2014-2016 din care asistența financiară nerambursabilă primită de la Norway Grants reprezintă 284.000,00 Euro.

 

DESCĂRCAȚI COMUNICATUL DE PRESĂ GREEN INNOVATION

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.